Σάββατο 30 Απριλίου 2016

ΔΙΑΒΑΖΩ: Αυτό είναι το κόλπο με το οποίο ανάβει το Άγιο Φως (Ούτε ο Πατριάρχης δεν ισχυρίζεται πως πρόκειται για θαύμα)

ΔΙΑΒΑΖΩ:
28.4.2016 | 22:05 
Αυτό είναι το κόλπο με το οποίο ανάβει το Άγιο Φως 
Ούτε ο Πατριάρχης δεν ισχυρίζεται πως πρόκειται για θαύμα
Από τον ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ 
Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία θρησκευτική απάτη. Πληρώνουμε όμως κάθε χρόνο το «Άγιο Φως» ως κάτι το θαυματουργό που πρέπει επειγόντως να έρθει με το αεροπλάνο. (Οπότε πριν εφευρεθούν τα αεροπλάνα ο κόσμος έπαιρνε το ψεύτικο άγιο φως;) 
Δεν είναι μυστικό ότι δεν πρόκειται για θαύμα αλλά τεχνούργημα. Ο Πατριάρχης ευλογεί το φως που που παίρνει απ' την ακοίμητη κανδήλα που είναι ήδη αναμμένη από ανθρώπινο χέρι - και αυτό δεν είναι λίγο. 
Ο αγιασμός των υδάτων γίνεται και είναι σημαντικός για την εκκλησία και τους πιστούς, κι ας μην εμφανίζει ο ιερέας νερά απ' το πουθενά. Άρα και το φως το οποίο αγιάζει και ευλογεί ο Πατριάρχης είναι σημαντικό και σπουδαίο από μόνο του. Γιατί πρέπει να υποκρινόμαστε όλοι ότι το φως εμφανίστηκε με θαυματουργό τρόπο (και αν τονίσουμε την απάτη «προσβάλλουμε τους πιστούς»); Και κυρίως γιατί η εκκλησία συνεχίζει, ακόμα και τώρα να υπονοεί ότι συμβαίνει κάθε χρόνο ένα θαύμα εκεί πέρα; Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος δημοσίευσε ένα ηχητικό ντοκουμέντο απ' το 1965, όπου κληρικός του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων περιγράφει το κόλπο με το οποίο ανάβουν το άγιο φως. 
Η αποκάλυψη της απάτης του «Αγίου Φωτός». Ντοκουμέντο για γερά στομάχια (από το 1965). Και το ξαναλέω: μη μπερδεύετε την θρησκευτική πίστη με την εμμονή στο ψέμα και την απάτη. «Μάθετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας απελευθερώσει». Ιησούς (Ἰωάν. η´ 32) 
Τι σόι χριστιανός είναι αυτός που πιστεύει και αναπαράγει μια απάτη; → «Κι ούτε ένα στόμα ειλικρινείας από μέρους αυτών δεν βρίσκεται να διαμαρτυρηθεί γι' αυτή την μεγάλη απάτη» 
Την ίδια μαρτυρία δίνουν φυσικά και άλλοι ειδικοί επί του θέματος. Όπως οι αγιοταφίτες Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. 
Υπάρχει όμως και μια παραδοχή-αποκάλυψη (και δεν είναι η μόνη) που ελάχιστοι γνωρίζουν, είχε γράψει τέλος ο κ. Αλικάκος: Από ποιον; Από κάποιον άθεο ή σκεπτικιστή ή αντικληρικαλιστή; Όχι. Από τον νυν Μέγα Πρωτοπρεσβυτέρο (και διδάκτωρα θεολογίας) του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Γεώργιο Τσέτση. Τα λόγια που ακολουθούν είναι δικά του. Πρόκειται για άρθρο του υπό τον τίτλο «Θρύλος και πραγματικότητα για το Άγιον Φως» στην εφημερίδα "Το Βήμα", 21/4/2006. Ας το διαβάσουμε. Λέει βαριές κουβέντες. Γι' αυτό αξίζει. 
«Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για "θαύματα" προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή της αφής το άγιον φως κατέρχεται θαυματουργικά "ουρανόθεν" για να ανάψει την λαμπάδα του πατριάρχου. [...] Η ευχή την οποία αναπέμπει ο πατριάρχης προ της αφής μέσα στο «ιερό κουβούκλιο» είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία. Ο πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος. Απλώς «αναμιμνήσκεται» της θυσίας και της τριημέρου αναστάσεως του Χριστού και απευθυνόμενος σ' Αυτόν λέγει: «εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδιδόαμεν τοις πιστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως, και δεόμεθά σου όπως αναδείξης αυτό αγιασμού δώρον...». 
Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον πανάγιο τάφο. [...] 
Το μυστήριο όμως που καλλιεργήθηκε γύρω από το τελετουργικό της αφής του αγίου φωτός και οι λαϊκές περί αυτού αντιλήψεις στις μέρες μας συνετέλεσαν στην οικειοποίηση και εκμετάλλευση από εξωεκκλησιαστικούς κύκλους της άκρως συμβολικής και κατανυκτικής αυτής λειτουργικής πράξεως της εκκλησίας μας. 
Ο λόγος τώρα για την διαπόμπευση του αγίου φωτός με την οργανωμένη αεροπορική μεταφορά του στον ελλαδικό χώρο, συνοδεία κυβερνητικών παραγόντων, τιμητικών αγημάτων, ευζώνων και προσκόπων (και φυσικά τηλεοπτικών συνεργείων!), προκειμένου όπως ο νεοέλληνας γιορτάσει "αυθεντικό ελληνικό Πάσχα". Ωσάν οι πρόγονοί μας να μη γιόρταζαν Ανάστασιν Χριστού προτού εφευρεθεί το αεροπλάνο!»
http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/98988?ref=yfp

7 σχόλια:

stavroula είπε...

Προσπαθω να βρω μια γωνιτσα εδω στο Μπλογκ σου να ευχηθω
Χριστος Ανεστη!

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΕΓΑΛΕ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΕ !!

P. MICHALOPOULOS είπε...

O.k.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Χριστός Ανέστη!
Χρόνια πολλά και ευλογημένα!
Επέστρεψα σήμερα, μετά από απουσία μερικών ημερών, και είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι και πάλι μαζί σας!
Θα τα λέμε!
Χαίρετε!

P. MICHALOPOULOS είπε...

:)

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε Παναγιώτη οι παπάδες οι πολιτικοί οι παρατρεχάμενοι και όλο στο σκυλολοόϊ τους το έχουν χεσμένο το άγιο φώς. Γι αυτούς είναι ένας συμβολικός τρόπος επικοινωνίας,αποδοχής, και διαδοχής των διαπλεκομένων. Ποιός θα το παραλάβει σε ποιον θα το παραδώσει που θα το στείλει κλπ. Αυτοί που θα το αγγίξουν είναι και οι αρεστοί του όλου αυτού σάπιου συστήματος.
Με φιλικούς χαιρετισμούς ένας φίλος.

P. MICHALOPOULOS είπε...

:(